Reacties


Wat vonden anderen tot nu toe van de cursus?

Hieronder lees je reacties van mensen die al eerder hebben deelgenomen aan één van de cursussen of jaartrajecten.

Je kunt onderaan de pagina ook zelf een reactie plaatsen, zodat anderen kunnen lezen wat jij er van vond.

295 gedachten over “Reacties

 1. Renée Mesman

  Birgit,
  Je hebt er opnieuw een geweldig inspirerende dag van gemaakt.
  De vorige cursusdag kwam ik superenthousiast vandaan, met een hoofd dat bijna duizelde van alle informatie, tips en handvatten, ditmaal kon het verder inzinken en plek krijgen, je boodschap krijgt steeds meer bodem in mijn dagelijks leven.
  Tip aan anderen, ga ‘n 2e keer naar de cursusdag, het heeft mijn begrip voor de materie verdiept.
  Heel veel dank voor weer een “thuiskomdag”
  Lieve groet, Renée

 2. Annie Tenbult

  Ik ben zo blij van een arts te horen wat voeding doet in ons lichaam en dat is heel belangrijk want we stoppen het zelf in onze mond. Het was een dag met veel informatie om ons lichaam gezond te houden of weer gezond te maken, zodat wij Vitaal oud kunnen worden. Duidelijke enthousiaste uitleg over de werking van de processen in ons lichaam. Een andere kijk op ziekte en wat we zelf kunnen doen, zo puur en recht uit je hart. Jij vertelt over de intelegentie van ons lichaam en hoe de processen werken onder invloed van ons denken. En vooral voelen en de rust nemen. Ook het respect voor Moeder Aarde en al wat leeft kwam aan de orde en niet te vergeten de natuur waar wij de hele dag van konden genieten. wij kregen veel aangereikt om ons zelf genezend vermogen en ons innerlijk weten te gebruiken. Super goed! Leerzame dag. Veel succes en hartelijke groeten , Annie Tenbult

 3. Renée Mesman

  Birgit,
  Heel veel dank voor je enthousiaste en aanstekelijke verhaal, zo veel herkenning en juist de verbindingen die je legt maken het nog beter om zelf mee verder te kunnen.
  Ik heb vooral genoten in de Bilt, fijne brede groep van gelijkgestemden.
  Ik heb me direct aangemeld voor ‘n volgende cursusdag, ditmaal samen met ‘n vriendin.
  Lieve groet, Renée

 4. Anne-Marie Holthausen

  Op een plek waar ik sowieso al graag en vaak kom (Natuurbegraafplaats de Utrecht) maakte ik op 3 juni kennis met de term Salutogenese. Precies op het moment dat ik de raakvlakken kon voelen met thema’s in mijn leven. Omtrent gezondheid, voeding, omgang met anderen en nog veel meer…
  Heel interessant, leerzaam en direct toepasbaar!

 5. Linda Langenberg -Way

  Vandaag naar de cursus geweest op de natuur begraafplaats in Esbeek niet echt wetende wat de dag precies zou gaan brengen maar het was werkelijk een heerlijke dag!

  Veel zaken kende ik al maar werd wederom bevestigd dat er met voeding zoveel kan verbeteren in je lichaam ( of eigenlijk met minder voeding, maximaal 2 â 3 eet momenten per dag) maar een goede les was dat je echt meer vanuit je gevoel en je hart keuzes moet maken.

  Afgelopen maand heb ik na 24 dienst jaren ontslag genomen bij de Rabobank,toch wel met pijn in mijn hart maar vandaag begreep ik dankzij de woordenvan Birgit dat dit de juiste keuze was voor mijn gezondheid!

  Een leuk bijkomende gebeurtenis is dat we tijdens de pauze (met het heerlijke zelf gemaakte eten) in gesprek raakte met 2 leuke andere deelnemers en dat we nu afgesproken hebben om in juli bij elkaar te komen en dan weer verder gaan met onze mooie gesprekken 😊.

  Birgit kan enorm boeiend en ook met humor vertellen. Deze dag is de eerste maar niet de laatste dag die ik bij haar zal gaan volgen!

 6. Bibi van Rijn

  Wat geweldig hoe Birgit op zo’n logische heldere en beeldende manier mij kan inspireren om me met mijn gezondheid bezig te houden. Zij ziet het grote geheel van mogelijkheden waarin niet alleen het curatieve medische, maar vooral de preventive mogelijkheden die er zijn om gezond te blijven. En maakt ons bewust van het aanspreken op het zelf-genezend -vermogen wat we als mens bezitten bij disbalans en ziekte.
  Daarbij is het ook een beleving en ondersteuning om haar informatie op een prachtige natuur plek te ondergaan.
  Het is een cadeautje aan jezelf om deel te nemen .

 7. Remy Timmers

  Ik was al intrinsiek gemotiveerd voor een leefstijlveranderingstraject. De successen zijn al snel zichtbaar en voelbaar. Het nodigt uit tot verdere verdieping. Ik voel me er prima bij. Zeer geïnteresseerd in de materie maar ik heb het nooit zo hapklaar aangeboden gekregen als ik vandaag ervaren heb ( en met mij mijn partner).

  Na een bijzonder inspirerende en leerzame dag terugkijkend zijn er voor mij een aantal eye openers t.a.v. voeding : allereerst niet ALLE koolhydraten zijn slecht ( beetje nuance dus), vetten en eiwitten hebben ook zo hun functie. Vezels zijn belangrijk. Maar vooral ELKE maaltijd is in principe een kleine ontsteking.

  Bewegen is daarnaast belangrijk – dat wisten we al- maar hoe je dat praktisch en “ op maat” inpast in je dagelijkse bestaan is voor mij een leerpuntje

  Fantastische en toegankelijke uitleg in Jip- en Jannneke taal. Dank je wel Birgit.
  Marij en ik hebben genoten ….en geleerd….vriendelijke groet,

 8. Justine Hendrikx

  Groot dank Birgit voor de waardevolle dag in Maastricht – lokatie, winkel Gedeelde Weelde. De eendaagse cursus Salutogenese was buitengewoon interessant van het begin tot het einde, inspirerend, goed te volgen ( door jouw creatieve uitleg ) en meteen gemakkelijk toepasbaar. Elke dag resoneert de informatie in mij en daar ben ik je dankbaar voor. Ik hoop dat je veel mensen mag bereiken.

 9. Yvonne Wiertz

  Afgelopen donderdag heb ik meegedaan met eendaagse salutogenese door Birgit in Maastricht. In de prachtige winkel/ coöperatie Gedeelde Weelde. Birgit weet ontzettend boeiend en inspirerend te vertellen. Ze gebruikt leuke en originele metaforen om zaken uit te leggen. Gebruikmakend van allerlei eenvoudige materialen, zoals speelgoed. Door deze metaforen ook visueel te ondersteunen blijven ze bij mij veel beter hangen. Ze vertelt enthousiast en met humor. De tijd vloog om.
  Wat ik ook heel krachtig vind, is dat haar adviezen heel praktisch zijn en meteen toepasbaar. Ik heb me meteen opgegeven voor jaar traject bij haar. Dat ze geneeskunde heeft gestudeerd geeft haar in mijn ogen nog meer deskundigheid. Haar motivatie om geneeskunde te gaan studeren is gelijk aan mijn motivatie destijds. Ze laat de deelnemers voelen tijdens de dag wat er resoneert. Ze daagde ons uit datgene mee te nemen in ons dagelijkse leven wat resoneert. Dat is bij mij bijna de hele dag. Dankjewel Birgit 🙏🏻❤️

 10. Carli Verkoelen

  Een prachtig voedende dag, dank hiervoor Birgit!
  Niet alleen heel duidelijk in gewone taal neergezet, maar vooral het resoneren waar jij het over had in het begin van de dag, dat is echt voelbaar geweest.
  Het kwam lijfelijk binnen.
  Veel informatie lijkt zo logisch en dichtbij en toch is het in het dagelijkse leven vaak ver te zoeken .
  Heel mooi om aan de slag te mogen gaan met deze enorm inspirerende dag vol met “voeding ” op alle gebieden.

  Voor iedereen mogelijk en haalbaar , kleine omvorming en , veel winst, want dat klonk zo mooi.
  Ons lichaam zo sterk en strijdbaar.
  Ik hoop oprecht dat vele met mij jou verhaal mogen horen en dat dat echt gehoor vindt op heel veel verschillende platformen.

  Nogmaals dankjewel hiervoor ,Birgit.

 11. Judith Wiegers

  Birgit, hoe jij de omschakeling hebt gemaakt van arts die opgeleid is vanuit symptoombestrijding naar inspiratiebron om vanuit gezondheid te leven, zó mooi! Je helpt artsen om inzicht in gezondheid te ontwikkelen en van daaruit degenen te helpen die op consult komen. En je inspireert mensen die open staan voor het een gezonde leefwijze. Je hebt een bijzondere gave om je boodschap over te brengen, om het duidelijk te maken voor zowel de beginneling als de professional. Salutogenese, de druppel die als een kring in het water steeds groter wordt! Zo hoopvol 🙏 Dankjewel wel voor deze hartverwarmende cursusdag.
  Groetjes Judith

 12. Rob Vrolijk

  Hallo Birgit, ik vond het een bijzonder interessante en inspirerende cursus, waarbij ik met name veel heb opgestoken van de manier waarop wij – moderne mensen en dus ook ikzelf – omgaan met de overvloed aan ongezond – of moet ik zeggen ‘onzinnig’? – voedsel dat wij dagelijks krijgen ‘aangeboden’. Ik vond met name de manier waarop jij de materie presenteerde zeer goed verteerbaar, zonder dat het oppervlakkig werd. Ik beveel deze cursus dan ook van harte aan aan eenieder die geinteresseerd is in gezonde voeding. Ik zou de cursus zelfs nog sterker willen aanbevelen aan mensen die denken dat ze niet geinteresseerd zijn in ‘gezonde voeding’, maar ik vrees dat die laatste aanbeveling niet in vruchtbare aarde terechtkomt. Veel succes met al je activiteiten en ‘keep spreading the word’.

 13. velthove

  het geeft mij hoop dat gezondheidszorg gaat denken hoe de mensen gezond kunnen blijven en niet de
  kwalen bestrijden met medicijnen en bedrijven als chemoers vergunningen voor giflozingen geven.

 14. Josee Hoogenboom

  Jeetje Birgit, wat heb je me weten te inspireren op ‘de oorzaken van gezondheid!’ Je weet op een bijzonder prettige, heldere, speelse manier aandacht te richten op wat ons wonderlijke lichaam nodig heeft om zich gezond te weten. Woorden/thema’s als ‘mismatches verminderen, evolutionaire oude vrienden tegenover evolutionaire onbekenden, gevaarsystemen, het ontschuldigen van schuldgevoel, het belang van natuurlijk bewegen, het voeden van de microbioom die je benoemd als ‘waardevolle huisdieren’ en tot slot het advies om ruimte in tijd én plaats te nemen in het zoeken naar antwoord op zingevingsvragen. De cirkel was rond, de dag in z’n geheel op meerdere vlakken uiterst gezond!!
  Nieuwsgierig naar bovenstaande thema’s: schrijf je in voor een dag met Birgit. Ik ben fan!!

 15. Hannie Riksen

  Dit schreef ik na jouw heldere uiteenzetting van gisteren aan mijn intimi.
  Conclusie, ter lering en de vermaak.
  Onze voorouders leefden 98% van onze tijd op aarde als jagers en verzamelaars en waren altijd buiten. Slechts 2% van de tijd als agrariërs ( introductie granen) en 0,1% van de tijd na de industriële revolutie. Het evolueren van ons lijf houdt dit NIET bij. Consequenties zijn aandoeningen en ziektes, zowel fysiek als mentaal. Kort door de bocht: luister dus naar je oergenen. ONBEWERKT voedsel, groenten, groenten, groenten ( 100, 200 verschillende) en bewegen, bewegen, bewegen, BEWEGEN.
  Onze gecreëerde omgeving is als een niet passende jas . Comfort is uiteindelijk dodelijk.

 16. Claudia

  Wilde je nog complimenteren over afgelopen maandag ,
  Wat heb je dat mooi en zorgvuldig gedaan. Hele veilige sfeer gecreëerd en mooi opgebouwd.
  Je bent een kanjer.“

  “Ik vind het mooie bij jou, Brigitte dat jij de cursusdag op een hele natuurlijke manier weet over te brengen. Kwam op jouw cursusdag energie vol thuis.
  Bewonder je stijl, warmte en puurheid zoals jij de voor de groep spreekt
  Wow, wat was het een heerlijke dag Brigitte
  Gisteren en vandaag al meteen aan de slag gegaan met wat ik van je mocht horen en leren
  Liefs Claudia

 17. Myriam

  Het was een inspirerende dag op een mooie en fijne plek. Het was fijn om onder jouw enthousiaste, kundige en heldere begeleiding meegenomen te worden in het thema ‘verlies van gezondheid’. Daarin ben ik deels bevestigd in mijn kijk op gezondheid én heb ik ook weer nieuwe inzichten opgedaan. Erg inspirerend en fijn. Een dikke dank je wel!

 18. Gerdien

  Alle (huis)artsen zouden deze dag bij Birgit moeten volgen! Birgit legt heel duidelijk uit hoe we onze gezondheid kunnen verbeteren, of eigenlijk minder kunnen verliezen. Met humor en aandacht voor een ieder in de groep. Het was een enorm inspirerende en ook gezellige dag voor mij. Ik had al veel gelezen over zogenaamde mismatches van ons lichaam met de omgeving waarin we nu leven. Maar Birgit heeft in korte tijd heel helder verteld hoe het precies zit en verbanden gelegd. Dankjewel en ga zo door Birgit!

 19. Myriam Simons

  Een aantal losse woorden die voor mij de dag goed samenvatten: goed onderbouwd, samenhangend, helder, positief verhaal, inspirerend, eigen keuzes! Het zaadje is gepland …
  Dankjewel,
  Myriam
  10 juni, Peer

 20. Petra

  Inspirerend, authentiek. Het heeft me van begin tot einde geboeid. Dit zou verplichte leerstof moeten zijn voor onze kinderen. Dank u voor je werk Birgit!

 21. Aditi

  Dankjewel Birgit,
  Voor de diep inspirerende dag, voor het leggen van al die verbanden tussen al die aspecten in ons leven die ons in balans naar Gezond Zijn brengen, voor de handvaten om aan de slag te gaan, voor de fijne afwisseling tussen opnemen en zelf ervaren op de dag zelf, en voor de inspiratie tot het nu even gaan bewegen na het schrijven van deze reactie! 🙂

 22. Eugenie van Heijningen

  Beste Birgit,

  In een woord een inspirerende dag! Toepasbaar, toegankelijk en door jou ben ik nog meer bevlogen op deze wijze/leer toe te passen en mijn omgeving te laten kennismaken.

  Hartelijk dank,
  Eugenie

 23. Jacqueline

  Auditief, Kinesthetisch en in een Visuele weergave in Jip en Janneke taal voor iedereen en laagdrempelig toegankelijk en goed benaderbaar geeft Birgit Spoorenberg kennis weg aan een breed publiek.
  Haar missie ‘het steven naar en behouden van gezondheid’ draagt ze vol overtuiging en enthousiasme uit. De uitleg is voor eenieder te begrijpen.
  Wij volgden gisteren haar eendaagse cursus in een fantastische Yoga ruimte in Boskant.
  Vanochtend heb ik voor het ontbijt ‘bewegingsoefeningen’ gedaan waarbij ik buiten adem raakte. Daarna nog enkele zaken opgezocht over PNI. Vervolgens energiek de hele dag in de tuin gewerkt en een paardenbloem puur opgegeten. Een beginnetje is nu gemaakt en dat zegt toch wat!
  Birgit, Dankjewel voor die inspirerende dag.

 24. Tedda

  Het was een bijzonder leerzame dag. Op een prima lokatie met aangename mensen. Birgit, jij bent het beste voorbeeld. Zo knap, zoals je alles besprak en verbanden legde. Ook zoals je al onze namen onthield. Fantastisch en na zo’n lange dag, zo vitaal afscheid nam. Veel succes met het uitdragen van deze super belangrijke informatie. Dank je wel en totziens.

 25. Bianca Havermans-Jansen

  Wat een heerlijke, inspirerende dag was het op Landgoed de Meerberg afgelopen vrijdag! Zoveel puzzelstukjes op zijn plaats en de puzzel verandert van vorm! Dankjewel Birgit en organisatie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.