Jaartraject “Salutogenese, Oorzaken van gezondheid”

In deze jaartraining van 10 dagen neemt Birgit Spoorenberg (consultatief arts in de evolutionaire geneeskunde en voormalig huisarts) je mee langs diverse orgaansystemen in het lichaam, bespreekt de onderlinge verbanden en wijst op manieren om daar invloed op uit te oefenen (met extra aandacht voor het versterken van je afweersysteem). We leren klachten te herkennen als signalen van orgaansystemen onder druk en focussen steeds op wat je zélf kunt doen om hier invloed op uit te oefenen: te werken met de “Oorzaken van gezondheid”. De combinatie van informatie over de werking van het lichaam, inzicht in hoe je zélf invloed kunt uitoefenen op de diverse orgaansystemen door het maken van leefstijlaanpassingen en het aanleren van een strategie om de veranderingen in je eigen leven zoveel mogelijk te verduurzamen, is wat dit jaartraject voor veel mensen zo waardevol maakt. Er is een prettige balans tussen “informeren” en “ervaren”.

VOOR WIE
Voor iedereen die fit wil blijven of fitter wil worden, meer wil weten over de invloed van leefstijl op gezondheid en er daadwerkelijk mee aan de slag wil gaan. Voor iedereen die fysieke of mentale klachten ervaart en daar graag zélf invloed op zou hebben, meer balans wil aanbrengen in het stress-systeem en het afweersysteem wil versterken, en daarmee de kans op problemen (bv rondom het corona-virus) te verkleinen. Door een gestructureerde opbouw, duidelijke uitleg en diverse werkvormen is het Jaartraject geschikt voor zowel mensen die zich al wat meer verdiept hebben in gezondheid als voor “beginners” op dit gebied. Door middel van extra digitale achtergrondinformatie en literatuurtips kan ieder op het eigen niveau verdieping aanbrengen in de lesstof. Ook zeer geschikt voor zorgprofessionals die binnen hun eigen werkzaamheden ook door de bril van de Salutogenese willen leren kijken.

INHOUD VAN HET JAARTRAJECT
Het Jaartraject richt zich op het vormgeven aan een leefstijl die gezondheid stimuleert. Onderwerpen die onder andere aan bod zullen komen zijn: gedragsverandering, genetica, stress- en afweersysteem, lichaamsbarrières, darmen en het microbioom, voeding, beweging, psycho-sociale stress, bioritme, passie/zingeving, en natuur.
De cursusdagen staan in het teken van “practice what you preach”, dus we zullen steeds buiten zijn (bij regen/koude is er beschutting en een verwarmend vuurtje), in de natuur. Beweging, zitten en wandelen wisselen elkaar af. We leren én doen.

KOSTEN
De kosten van het Jaartraject bedragen 995 euro (vrij van btw). Dit is inclusief thee, literatuur-tips, beknopte samenvattingen van de kernpunten van de cursusdagen en heel veel kennis en inspiratie voor een gezondere leefstijl.
(Veel werkgevers vergoeden de deelnamekosten voor het Jaartraject in het kader van duurzame inzetbaarheid/ persoonlijke ontwikkeling)

DOOR WIE
Birgit Spoorenberg. Moeder van twee. Voormalig huisarts, met een grote passie voor gezondheid. Gedreven door de vraag waarom mensen hun gezondheid verliezen en daarbij vooral wat we zélf kunnen doen, hoe we zélf invloed kunnen uitoefenen. Met een reguliere geneeskundige achtergrond en als beoefenaar van evolutionaire geneeskunde en klinische Psycho Neuro Immunologie, werd praktijk Salutogenese opgericht. Salutogenese betekent: de oorsprong van gezondheid. Tijdens verschillende cursussen begeleidt Birgit mensen naar de oorzaken van hun gezondheid.

BESCHIKBARE JAARTRAJECTEN
Klik hier voor de agenda

Klik hier om je aan te melden