6 gedachten over “Amsterdam

 1. Hans Aarsman

  Langzamerhand introduceer ik wat ik in de cursus heb opgestoken in mijn leven. Sta nu sinds twee weken op met de seven minutes, voor ik een hap door de keel heb. Wat geeft dat een energie voor de rest van de dag. Ik heb het vermoeden dat het op de darmen werkt. Goede cursus, Birgit. Ben niet erg van de cursussen, de laatste was zeker 25 jaar geleden, maar dit was super.

 2. Chantal van Genderen

  Dit was de 2e keer dat ik de cursus meemaakte, na de eerste keer in Limburg was ik zo enthousiast dat ik een ruimte heb geregeld in Amsterdam om mijn directe omgeving deelgenoot te maken.

  De 2e keer haal je er weer andere dingen uit. Birgit vertelt zo veel dat het onmogelijk is om alles onmiddellijk toe te passen in je leven, en dat hoeft ook helemaal niet. Stapje voor stapje veranderingen aanbrengen is denk ik duurzamer voor je systeem dan alles in één keer omgooien… Bovendien zijn sommige dingen in individuele situaties moeilijker te realiseren (voor mij: buiten op blote voeten? -ik zie het wel eens in de stad, maar zou het zelf niet durven- ) Bewust worden daarvan is al een kleine stap in de richting (vertaling voor mij nu: schoenen zonder hak)

  De informatie sluit aan bij mijn kennis over permacultuur (duurzame kringloop-ontwerpsysteem) en bij de kennis die ik als natuurvoedingskundige deel over voeding. Het is boeiend om te zien hoe Birgit zoekt naar een nieuw paradigma voor de medische zorg. Salutogenese is daarbij een kijkrichting (de oorsprong van gezondheid als uitgangspunt nemen) in plaats van de pathogenese, wat meer uitgaat van de ontwikkeling van ziektebeelden en waar de huidige medische wereld vaak van uit gaat.
  Ik was ook blij om te horen dat Birgit, ondanks haar (of juist door?) haar opleiding orthomoleculaire therapie zeker niet meteen dure pillen of supplementen zal aanbevelen maar altijd eerst wil kijken: hoe krijgen we belangrijke stoffen op een natuurlijke manier binnen? Wat kun je zelf doen? Dat sluit ook aan bij mijn visie als natuurvoedingskundige en als permaculturist. Haar nuchtere (en geestige) presentatie baseert zich op wetenschappelijk onderzoek, en dit rijgt ze aan elkaar tot een beeld waarvan ik niet overtuigd hoef te worden, het voelt als herkenning. Het is logisch. Het enige ongemakkelijke daar aan is dat ik me realiseer hoe ver we met zijn allen zijn afgedreven van wat logisch is. Dat veroorzaakt misschien lichte hopeloosheid omdat de veranderingen die nodig zijn niet alleen in jouw hoofd en huiskamer moeten plaatsvinden. Dan is het weer geweldig te merken tijdens de cursus dat je daar niet alleen in staat!

  Nou goed, ik kan de cursus hartelijk aanbevelen dat lijkt me duidelijk. En zou het graag nog een keer organiseren in Amsterdam, misschien dan op een andere plek of met een andere partij samen. (Interesse? Neem contact op met Birgit!)

 3. Jack en Gonnie Pannekeet

  Gisteren hebben wij een bezoek gebracht aan een lezing van Birgit in Amsterdam.
  We zijn er dolenthousiast over.
  Direct vanaf het begin werd duidelijk dat ze het goed voorbereid had en haar betoog zat zeer structureel en goed opgebouwd in elkaar.
  De stof werd op een duidelijke en eenvoudige manier verteld “in hapklare brokken” en begrijpbaar onderbouwd.
  Wat ons het meest is bijgebleven is het verhaal over de evolutie en dat onze genen zich dus niet hebben kunnen aanpassen aan deze moderne tijd.
  Ook het deel over de darmflora sprak ons zeer aan, we gaan nu heel anders naar ons eten kijken.
  Natuurlijk wisten wij al dat biologisch en gevarieerd eten gezond is, maar nu is ons ook duidelijk waarom.
  Wij kunnen de cursus van Birgit iedereen aanbevelen.

  Jack & Gonnie

 4. Cor Simon

  Deze workshop is een aanrader en inspirerend. Birgit vat mooi samen wat de oorzaken van gezondheid en ziekten zijn op basis van evolutionair wetenschappelijke theorieën, lichaamskennis en voorbeelden uit haar praktijk als huisarts. Ineens ga je begrijpen hoe alles samenhangt en hoe onze ‘westerse’ levensstijl nogal indruist tegen het natuurlijke.

 5. Maran

  De cursus Salutogenese, letterlijk: de oorsprong van gezondheid, is een absolute aanrader voor iedereen die aan het roer wil staan van zijn/haar eigen gezondheid. Birgit laat op een toegankelijke en energieke manier zien wat je zelf kunt doen om je gezondheid te koesteren en te bevorderen. Medische kennis combineert zij met recente voedingsonderzoeken en inzichten aangaande stress en beweging. In 1 dag ontvang je veel informatie en maak je de theorie tegelijkertijd praktisch door je telkens af te vragen: wat ga ik vanaf nu anders doen? Birgit is bijzonder inspirerend, ook omdat zij een bruisend voorbeeld is van Walk your talk: ze straalt van gezondheid. Een bijzondere vrouw met een, voor mij, bijzonder logische boodschap: gezondheid is van ons allemaal en kunnen we zelf in grote mate beinvloeden!

 6. Rosa

  Beste Birgit,
  dankjewel voor de gezellige, interessante maar vooral ook inspirerende cursusdag. Eindelijke begrijp ik ook eens waarom kleine veranderingen in je alledaagse routine zo’n grote positive invloed kunnen hebben. Maar je hebt me niet alleen ingewikkelde processen en wetenschappelijk onderzoek duidelijk en begrijpbaar uitgelegd, je hebt vooral handige handvaten meegegeven om de adviezen ook daadwerkelijk en op een laagdrempelige manier in het alledaagse leven te implementeren. Ik ben hier ontzettend dankbaar voor! Ik hoop dat nog velen van deze ene cursusdag van je mogen genieten en zo hun leven een positieve draai geven. Hartelijke groet! Rosa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.