8 gedachten over “Deventer

 1. toos.van.leeuwen@ziggo.nl

  Beetje late reactie, maar ik heb veel geleerd op deze dag. Ben heel blij met de benadering vanuit de achtergrond van huisarts zijn. Eye openers gehad die passen bij mijn geloof dat je lichaam zelf weet wat het nodig heeft en dit ook aangeeft als we maar in staat zijn hier goed naar te luisteren. B.v. je kunt ook gerust een maaltijd overslaan en/of maar 2x per dag eten of een dag niet eten. Ik was toch beinvloed door al die berichten dat je 6x per dag moet eten.
  1 kilo groenten per dag wordt een uitdaging.
  Dank voor deze dag en de fijne sfeer!!
  Toos

 2. Jan-Jaap Scholten

  Fijne cursus om te volgen. Birgit heeft veel te vertellen. Met haar heldere stem neemt zij je mee door de wereld van Salutogenese. Deze cursus heeft mij gesterkt in het idee, dat ik zelf veel aan mijn eigen gezondheid kan doen. Zij geeft ook relatief simpele aanwijzingen, die je al gelijk en makkelijk kunt toepassen. En dat je als tegenprestatie mag geven wat je het waard is, vind ik zeer sympathiek.

 3. Paula va Lingen

  Een groot compliment voor jou,Birgit. De hele dag aandachtig zitten en af en toe staan en springend luisteren. Als ik me verveel, val ik in slaap of ga dromen. Birgit bezit een groot talent om haar publiek te blijven boeien. De hele dag zit heel goed en logisch in elkaar. Leuk dat Birgit s’middags als je aandacht dreigt te verslappen het publiek goed betrekt bij haar lezing.
  Leuk om te ontdekken dat ik op de goede weg ben. Althans Birgit legt veel dezelfde accenten in de zoektocht naar salutogenese, die ik ook ontdekt heb in mijn zoektocht.
  Op de terugweg bedacht ik me, dat er iets niet is besproken waar ik veel waarde aanhecht. Namelijk aan biologische voeding. Vooral aan biologische groenten en fruit. Birgit zal er ongetwijfeld een reden voor hebben dit niet te benoemen. (Of heb ik toch even zitten dromen?)
  Ik ben overtuigd van de noodzaak van biologische groenten en fruit. In biologisch gekweekte groenten en fruit komen meer bittere fytonutriënten voor. Dit zijn stoffen die de plant maakt voor zichzelf om in leven te blijven en zich te verdedigen en vijanden af te schrikken. Bitterstoffen zijn voor 80-90% uit onze voeding verdwenen. Bitterstoffen hebben veel functies in ons lichaam. Ze spelen en rol in de regulering van voedselinname en voedselvertering. Veel van deze stoffen werken ontsteking remmend en anti-inflammatoir.Het mechanisme dat voor deze positieve eigenschappen zorgt is hormese. Dat heeft Birgit besproken. Deze stofjes zijn zo gezond omdat ze giftig zijn.
  Het hele weekend stond voor mij in het teken van het versterken van het zelf genezende vermogen.
  Zondagmiddag was ik naar een lezing van Henk Franssen.
  Hij heeft een boek geschreven met als titel “Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus”.
  Waarom wachten tot je ziek wordt?
  Net als Birgit geeft Henk aan dat goed zorgen voor je lichaam (voeding en beweging) belangrijk zijn, maar ook gevoelens, denken, relaties en ziel zijn belangrijke pijlers.
  Fantastisch dat er meer mensen en op verschillende nivo’s bezig zijn met salutogenese.
  Laten we allemaal en met net zoveel enthousiasme als Birgit onze ervaringen delen met onze omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.